Informacja

Informacja
2017-08-19

Trwa usuwanie skutków burz i nawałnic, które przeszły przez nasz region w minionym tygodniu. Niestety, możemy spodziewać się kolejnych. Często wiążą się z nimi zakłócenia w dostawie energii elektrycznej. Dostawy prądu przywrócone zostają zazwyczaj w krótkim czasie. Jednakże od czasu do czasu mogą zdarzyć się poważniejsze awarie i przerwy w dostawie energii. Warto przygotować się na wypadek kilkudniowego braku prądu.

PRZYGOTOWANIE NA WYPADEK NAGŁEGO ZDARZENIA

  • Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w wystarczającą ilość jedzenia, wody, lekarstw i innych niezbędnych artykułów, z których Twoja rodzina, np.
    w czasie wydarzeń o charakterze pogodowym, będzie mogła korzystać przez okres od trzech do pięciu dni.

Przechowuj trzy – pięciodniowy zapas nie psującej się łatwo żywności dla każdej z osób. Jedzenie nie powinno wymagać przechowywania w lodówce, przyrządzania lub gotowania, nie powinno też wymagać w ogóle – lub jedynie małą ilość - wody. 

Oto przykłady: łatwe do spożycia konserwy mięsne, puszkowane owoce i warzywa; soki, mleko i zupy w puszkach lub kartonach; przyprawy, takie jak: cukier, sól i pieprz; wysokoenergetyczne pożywienie, jak masło orzechowe, galaretki, niskosolone krakersy, wysokokaloryczne batony i inne produkty zawierające duże ilości słodu, ziarna sezamowego, rodzynek, suszonych owoców, płatków zbożowych, orzechów i miodu; witaminy; jedzenie dla dzieci i osób na specjalnej diecie; herbatniki; twarde cukierki; kawa rozpuszczalna i słodzone płatki zbożowe. Produkty takie, jak: kasza, ryż i makaron, mleko w proszku, kukurydza, ziarna soi, zgromadzone w większych ilościach, mogą być przechowywane dłużej.

  • Lodówki i zamrażarki powinny być zamknięte tak długo, jak to tylko możliwe.
  • W pierwszej kolejności jedz łatwo psujące się pokarmy.
  • W przypadku jakichkolwiek wątpliwości wyrzuć jedzenie!

Nie spożywaj jedzenia, które; 

  • zostało zalane;
  • ma zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję;
  • ma widoczną pleśń lub stęchły zapach;
  • jest w widoczny sposób zanieczyszczone substancjami obcymi;
  • posiada chemiczny zapach;
  • jest w opakowaniach bez etykiet;
  • jest w puszce, która ma wydęte wieczko;
  • jest niewiadomego pochodzenia;
  • przechowywane były w niewłaściwych warunkach temperaturowych;
  • zostało rozmrożone, a następnie ponownie zamrożone – nie zamrażaj powtórnie raz rozmrożonej żywności!

Pamiętaj – spożycie żywności przechowywanej w nieodpowiednich warunkach może być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych!

Nie zapominajmy o zwierzętach – dla nich również powinniśmy przygotować zapas wody i karmy.

 

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.